Dan kravata u TŠČ – 18.10.2017.

Dan kravata u TŠČ – 18.10.2017.

Dan kravata u TŠČ – 18.10.2017.

Komentari isključeni za Dan kravata u TŠČ – 18.10.2017.

Simbol uglađenosti i kultiviranosti u okružju kosih prozora

 

… uz Svjetski dan kravate u Tehničkoj školi Čakovec

slovo Sanje Novak

 

Na prijedlog knjižničarke Sanje Novak, učenici i djelatnici Tehničke škole Čakovec u srijedu, 18. listopada 2017. po prvi su put obilježili Svjetski dan kravate. Taj se Dan u Hrvatskoj obilježava od 2003. godine, kada je oko pulske Arene svezana kravata koja je tim činom ušla u povijest kao najduža kravata u svijetu.

Zanimljivim predavanjima o kravati učenicima Škole željeli smo ukazati na beskonačnu simboliku koju pronosi kravata: ljubav, vjernost, slobodu i odgovornost, zajedništvo, institucionalnost, društveni status…, podsjetiti ih da je kravata kulturno i povijesno blago Hrvatske i kao takva simbol hrvatskog identiteta.

Kao što se iza svih velikih stvari krije ljubav, i u priči o kravati ljubav je ishodište i inspiracija, a mnogi su učenici stare običaje oko marame – rupca prepoznali i u današnjim vremenima. Zanimljivim povijesnim pregledom uspjeli smo im približiti kako se kravata razvijala i njegovala kao modni dodatak. Najvještiji su uspjeli svladati osnove vezanja najjednostavnijeg, tzv. Borninog čvora, čime su, prema Oscaru Wildeu, učinili “prvi ozbiljan korak u životu svakog muškarca“.

Malo iznenađenje pripremili smo i za profesore Škole. Veliki odmor tog su dana proveli na nešto drugačiji način, u knjižnici. Uz kavu i kolače, profesor Markus Pilić pripremio im je kratku i duhovitu prezentaciju o kravati Pet minuta za povijest, a 2.TG upotpunio je događaj svojim nastupom.

Želeći ukazati na zajedništvo u različitosti, na Dan kravate pozvali smo sve da u Školu dođu sa svojom najdražom kravatom, a taj smo trenutak obilježili zajedničkom fotografijom u prijepodnevnoj i poslijepodnevnoj smjeni. Time smo u prostore naše Škole unijeli dašak svečanog obilježavanja Svjetskog dana kravate u njenoj domovini, Hrvatskoj.

Učenici i profesori TŠČ-a prijepodnevne smjene

Učenici i profesori TŠČ-a poslijepodnevne smjene

 

 

Galerija fotografija….

          

 

         

 

About the author:

O Školi

Malo je škola koje se mogu podičiti tradicijom obrazovanja i odgoja mladih u razdoblju koje prelazi 100 godina. Tehnička škola Čakovec otvorila je već 125. stranicu svoje knjige postojanja.

Kontaktirajte nas

TEHNIČKA ŠKOLA ČAKOVEC
Športska 5
HR – 40000 Čakovec
Tel. +385 (40) 328 522
Faks: +385 (40) 328 523
Web adresa: www.tsck.hr
E-pošta: tsck@tsck.hr

Brojač posjeta

  • 97079Ukupno posjeta:
  • 110Posjeta danas:
  • 2Trenutno online:

Back to Top