Kviza Potjera i u TŠČ-u

Kviza Potjera i u TŠČ-u

Kviza Potjera i u TŠČ-u

Komentari isključeni za Kviza Potjera i u TŠČ-u

 

 

 

 

Na kraju nastavne godine 2017./2018. na satovima Matematike razvila se ideja za realizaciju popularnog HRT-ovog kviza Potjera. Aplikaciju su učenici izradili prošle školske godine, a najviše igara je odigrano upravo ove.

Kviz je podijeljen na 3 dijela, od kojih je prvi Skupljanje novca u kojem igrač ima  minutu za odgovaranje na pitanja koja se PRIKAŽU voditelju na mobilnom uređaju, zajedno s točnim odgovorom te dvije tipke za točno odnosno netočno odgovoreno pitanje. Klikom na određenu tipku, u bazi podataka se mijenja vrijednost osvojenog novca koji svi sudionici mogu vidjeti na javnom projekcijskom platnu.

Drugi dio, Potjera, radi na način da se putem mobilnih uređaja otvori web stranica (aplikacija) na kojoj se nalaze tipke (A, B, C) za odgovaranje na ponuđeno pitanje koje mogu vidjeti svi sudionici. Klikom na neku tipku, mobilni se uređaj spaja na bazu podataka u koju se upisuje odabrani odgovor. Potrebno je ručno pribaviti odgovore iz baze podataka tako da se pritisne na poseban gumb koji se nalazi na platnu. Osim odgovora, baza podataka sadrži i pitanja koja će se pojavljivati igračima te kojima se mijenja zastavica istinitosti s obzirom na to jesu li već korištena ili ne, radi sprječavanja ponavljanja pitanja. Treći i završni dio, Finalni krug, također je napravljen koristeći bazu podataka čiji se podaci pribavljaju klikom na gumb na platnu, slično kao i u prvom dijelu.

Korištenje aplikacije na satovima Matematike bilo je vrlo zabavno te poučno, a pogotovo to što su se nakon svake nastavne jedinice u sustav mogla unijeti pitanja namijenjena tom gradivu. Zbog dinamičnosti pitanja, Potjera bi se mogla igrati na satovima prije ispita, u svrhu ponavljanja gradiva. Nama kao razredu je Potjera vrlo korisna te ćemo ju nastavljati usavršavati za ostale buduće razrede u školi.

Budući da je realizacija projekta uspješno provedena, daljnji razvoj aplikacije se nastavlja i u sljedećoj školskoj godini, ljepšim dizajnom i bržim izvođenjem aplikacije. Za izradu aplikacije korišteni su programski jezici namijenjeni programiranju web aplikacija te programi za izradu takvih aplikacija (Atom, Visual Studio Code).

Lovro Makovec
Martin Marčec
3. RT

 

About the author:

Back to Top