Nastava ekologije u najvećoj zelenoj kompaniji u regiji

Nastava ekologije u najvećoj zelenoj kompaniji u regiji

Nastava ekologije u najvećoj zelenoj kompaniji u regiji

Komentari isključeni za Nastava ekologije u najvećoj zelenoj kompaniji u regiji

 

 

 

… o nastavi ekologije u najvećoj zelenoj kompaniji u regiji piše Leon Šopar iz 4. TG

 

Svjetski izumi i postignuća u našem okruženju, samo nekoliko kilometara od naše Škole, izazvali su u nama znatiželju, tako da smo 18. ožujka 2019. s našom profesoricom ekologije put Donjeg Kraljevca krenuli puni volje i želje za novim spoznajama.

Učenici četvrtog razreda tehničke gimnazije Tehničke škole Čakovec posjetili su tvrtku Tehnix u Donjem Kraljevcu, vodeću kompaniju u ovom dijelu Europe za projektiranje, proizvodnju, servisiranje strojeva i opreme koji su u funkciji zaštite okoliša. U okviru terenske nastave predmeta Ekologija učenici su se mogli upoznati s ekološkim i tehničkim dijelovima kompanije Tehnix.

 

Uz pozdrav direktora Đure Horvata te voditelje proizvodnje, uputili smo se u razgledavanje tvrtke. Saznali smo da tvrtka Tehnix zapošljava gotovo 500 djelatnika i ima preko 400 patenata u funkciji zaštite okoliša. Neki od njihovih najnovijih patenata su solarni paneli kojima je prekrivena većina krovišta tvrtke te njima gotovo u potpunosti ispunjavaju potrebe za električnom energijom. 85 posto svojih proizvoda izvoze u Njemačku, Luksemburg, Austriju, Francusku, SAD, Izrael, Sri Lanku, Australiju… Često sa strojevima u inozemstvo putuju i tehničari koji postavljaju stroj kako bi bio spreman za rad ili ga servisiraju, a mladi inženjeri na taj način stječu iskustvo potrebno za rad u Tehnixu. Trenutak u kojem su mladi gimnazijalci čuli za putovanje u inozemstvo bio je ‘okidač’ da se zaintrigiraju i zainteresiraju.

Daljnjim obilaskom saznali smo da tvrtka traži radnike iz svih tehničkih područja (tokare, CNC operatere, programere, tehničare za strojarstvo, zavarivače, tehničare za mehatroniku, a na mnogim pozicijama u tvrtki rade i magistri inženjeri strojarstva, računalstva, elektrotehnike…). Iako bi posjetitelj mogao pomisliti da se u kompaniji Tehnix zapošljavavaju isključivo osobe sa znanjima iz sektora strojarstva, naš ljubazni domaćin, gospodin Dubravko Horvat, tehnički direktor Tehnixa, objasnio je na kojim bi sve poslovima i zadacima u kompaniji Tehnix mogli raditi magistri inženjeri računalstva (svi učenici 4. TG razreda odabrali su upravo modul računalstva, pa nam je to također bilo vrlo zanimljivo i motivirajuće).

Mogli smo vidjeti sve što tvrtka proizvodi, od hidrauličnih preša za plastiku preko stambenih kontejnera do kamiona za odvoz smeća. Nakon obilaska stare proizvodne hale učenici i voditelji proizvodnje uputili su se u novu proizvodnu halu u kojoj su mogli izbliza pogledati demonstraciju kamiona za smeće te neke od njihovih strojeva koji su bili na lageru, poput stroja za kompostiranje i drobilice te specijalnog lifta.

Posebno su nas se dojmili stambeni kontejneri koje smo imali priliku razgledati iznutra. Po završetku vrlo ugodnog i poučnog posjeta Tehnixu učenici su se uputili u restoran Kralj u kojem ih je direktor Horvat počastio sokom i pizzama. Profesorica Tamara Rihtarec, knjižničarka Sandra Vidović te cijeli razred tehničke gimnazije izražava veliku zahvalnost za ljubaznost i gostoprimstvo koje su iskazali direktor Đuro Horvat i djelatnici njegove kompanije Tehnix. Sumirajući dojmove, možemo zaključiti da će Tehnix barem nekolicini nas nakon završenog fakulteta biti mjesto zaposlenja.

About the author:

Back to Top