Nikola Zrinski Sigetski – u 3D izvedbi

Nikola Zrinski Sigetski – u 3D izvedbi

Nikola Zrinski Sigetski – u 3D izvedbi

Komentari isključeni za Nikola Zrinski Sigetski – u 3D izvedbi

Nastavnici Tehničke škole Čakovec novim tehnologijama uz pomoć umjetnosti čovjeku XXI. stoljeća povijest čine bliskom i zanimljivom..
O detaljima u priloženom dokumentu…

SLAVNA PROŠLOST ZA SLAVNE PROJEKTE
Nastavnici Tehničke škole Čakovec novim tehnologijama uz pomoć umjetnosti čovjeku XXI. stoljeća povijest čine bliskom i zanimljivom

Branitelji utvrde Siget, od kojih su većina bili Hrvati, pod zapovjedništvom Nikole IV. Zrinskog, gospodara Međimurja i zapovjednika Mađarske južno od Dunava, 1566. godine zaustavili su šesti turski vojni pohod s ciljem osvajanja Beča, a potom čitave Europe.
Nizu manifestacija u obilježavanju 450. obljetnice bitke i pogibije Nikole Zrinskog pridružila se i Tehnička škola Čakovec. U tehnici 3D printanja pokrenuli smo projekt izrade poprsja Nikole IV. Zrinskog, autora Mihaela Štebiha, akademskog kipara i slikara iz Čakovca.
Uslugu snimanja (detaljnog optičkog određivanja oblika) i 3D vizualizacije biste (precizna i brza računalna rekonstrukcija oblika) izvršilo je trgovačko društvo Topomatika trodimenzionalno skeniranje, optički mjerni sustavi i računalna obrada d.o.o. iz Zagreba. Pomoć u realizaciji projekta pružena je u okviru njihove djelatnosti: trodimenzionalnog skeniranja, optičkih mjernih sustava i računalne obrade.
Uporabom novih tehnologija (reverzibilni inženjering, 3D printanje) učenicima i široj javnosti želimo približiti povijesnu osobu i događaj važan za zavičajnu i nacionalnu povijest, kulturu i tradiciju. Kako su u projekt uključeni nastavnici strojarske skupine predmeta i povijesti te školska knjižničarka, ostvarili smo i međupredmetnu suradnju.
Zahvaljujemo gospodinu Štebihu na susretljivosti i ljubaznosti, tvrtki Topomatika d.o.o. na sponzorstvu, gospodinu Marku Horvatu i kolegama na požrtvovnosti (skenirali smo u večernjim satima na -5 stupnjeva Celzijevih) te vlč. Vladimiru Kolariću na pristupu.

Studeni, 2016.

About the author:

O Školi

Malo je škola koje se mogu podičiti tradicijom obrazovanja i odgoja mladih u razdoblju koje prelazi 100 godina. Tehnička škola Čakovec otvorila je već 125. stranicu svoje knjige postojanja.

Kontaktirajte nas

TEHNIČKA ŠKOLA ČAKOVEC
Športska 5
HR – 40000 Čakovec
Tel. +385 (40) 328 522
Faks: +385 (40) 328 523
Web adresa: www.tsck.hr
E-pošta: tsck@tsck.hr

Brojač posjeta

  • 89737Ukupno posjeta:
  • 59Posjeta danas:
  • 0Trenutno online:

Back to Top