Projekt “800 koraka za bolji svijet”

Projekt “800 koraka za bolji svijet”

Projekt “800 koraka za bolji svijet”

Komentari isključeni za Projekt “800 koraka za bolji svijet”

Najgori izbor je ne činiti ništa

 

Učenici 3. S2 razreda  Tehničke škole Čakovec u projektu 800 koraka za bolji svijet

 

U okviru projekta 800 koraka za bolji svijet koji se provodi u Tehničkoj školi Čakovec realizirana je još jedna aktivnost. 3. S2 razred i njihov razrednik, profesor Darko Prebeg, dipl. ing. stroj., ugostili su  voditeljicu Podružnice Međimurske županije udruge Veliko srce malom srcu, gospođu Gordanu Prebeg i specijalista pedijatra Edgara Glavaša, dr. med.

Veliko srce malom srcu je neprofitna, humanitarna udruga liječnika, zdravstvenog osoblja i roditelja djece s prirođenim srčanim greškama i drugim srčanim bolestima koja provodi mnoge humanitarne akcije. Udruga je dosad uspjela prikupiti sredstva za kupovinu medicinskih uređaja koji uvelike pomažu u dijagnosticiranju teških srčanih bolesti djece, prije i poslije rođenja. Kupljeni su ultrazvučni uređaj za pedijatrijsku i fetalnu kardiologiju, dodatna radna jednica za ultrazvuk koja pohranjuje i obrađuje podatke, aspiratori, perfuzori, dodatne kardiološke sonde za ultrazvuk, ergometrijski sustav, Holter EKG rekorder, Holter LX programski paket Pro i druge. Udruga je osnovana 1994. godine u Zagrebu i kao takva je jedna od najstarijih u Hrvatskoj.

Osim što su nas predavači upoznali s radom Udruge i pokazali nam promotivni spot pod nazivom Pola srca, doktor Glavaš nas je podsjetio i naučio kako srce održavamo zdravim te kako reagirati kod prve pomoći. U slučaju da naiđemo na osobu koja ne diše i srce joj ne radi , najgori izbor je NE ČINITI NIŠTA! Dakle, pružiti pomoć, pokušati spasiti nečiji život dužnost je svakog čovjeka i najhumaniji je čin ljudskoga roda! To je moj stav i mišljenje, zato i radim i volontiram, poručila nam je gospođa Prebeg.

Zaključili smo da je najvažnije ne paničariti i pozvati prvu pomoć, provjeriti diše li osoba, učiniti masažu srca, upuhivanje zraka… Sve spomenuto demonstrirali smo na modelu ljudskog tijela, a imali smo priliku vidjeti i kako radi automatski vanjski defibrilator.

 

Kako je ovaj projekt pridonio razvoju društvene odgovornosti, društvene inicijative i potencijala? Svaki od sudionika i oni koje su učenici svojim projektom motivirali sigurno će nazvati humanitarni broj telefona 060/9095 i donirati 6,25 kuna Udruzi te tako pomoći u nabavci uređaja koji su neophodni u liječenju djece rođene sa srčanim greškama. (TS)

 

About the author:

Back to Top