Kreativno trošenje slobodnog vremena – zaigraj šah u holu Tehničke škole Čakovec

Kreativno trošenje slobodnog vremena – zaigraj šah u holu Tehničke škole Čakovec

Kreativno trošenje slobodnog vremena – zaigraj šah u holu Tehničke škole Čakovec

Komentari isključeni za Kreativno trošenje slobodnog vremena – zaigraj šah u holu Tehničke škole Čakovec

 

 

 

 

 

Uredili hol Škole i potaknuli druge na kreativno trošenje slobodnog vremena

 

 

Jedanaest učenica i učenika 3. S1 i 3. S2 razreda smjera CNC operater/operaterka ove su godine u okviru svojih završnih radova izradili komplet šahovskih figura

Učenik strukovne škole svoje srednjoškolsko obrazovanje završava izradom i obranom završnog rada. Ove su godine učenici smjera CNC operater/operaterka u dogovoru sa svojim mentorom, profesorom Marijanom Murkovićem, dipl. ing. stroj., i majstorima u tvrtkama u kojima obavljaju stručnu praksu došli na ideju kako svoj posao i dio vještina koje su stekli tijekom  srednjoškolskog obrazovanja prezentirati drugima i tako pokazati dodanu vrijednost onoga čime će se baviti te Školi, njenim učenicima i djelatnicima u trajno vlasništvo predati  svoje radove.

Šahovske figure koje su izrađene od aluminija i svaka teži gotovo 1,3 kilograma učenici su izrađivali na CNC tokarilici i CNC glodalici u tvrtkama partnerima (Komet, Letina Inox, EKO Međimurje, DIZ-CNC, Te-Pro, TMT i SEMS) u kojima godišnje obave gotovo 300 sati stručne prakse. Prije izrade na stroju za svaku figuru učenici su u Školi nacrtali 3D model u programu SolidWorks nakon čega je svaki učenik  u SolidCAM-u izradio CNC program.

Da bi aluminijska šipka postala šahovska figura, potrebno je oko sat vremena rada na stroju.

Sav materijal za komplet šahovskih figura osigurale su tvrtke u kojima učenici obavljaju stručnu praksu, a završnu fazu obrade šahovske figurice – plastificiranje aluminija omogućili su  nam u poduzeću Promming d.o.o.

Tri šahovske podloge-ploče Školi je donirala tvrtka Sobočan Interijeri d.o.o.

Svim navedenim poduzećima-partnerima veliko hvala na konkretnom partnerstvu i pomoći u realizaciji ovog projekta.

Naravno da su prvu partiju šaha odigrali učenici koji su izradili komplet. Prva pobjeda je (vi odlučite jel’ očekivano ili ne), pripala profesoru.

Učenice i učenici  koji su izradili komplet – Maja i Anastazija te Luka, Filip, Sandi, Patrik, Karlo Ž., Leon, Benjamin, Karlo R. i Leon poručuju svim šahistima da ne oštećuju figure, da ih paze i da ih ne iznose iz prostora Škole. (TS)

About the author:

Back to Top