Tehnička škola Čakovec Dan broja Π obilježila natjecanjem u pamćenju znamenki broja Π

Tehnička škola Čakovec Dan broja Π obilježila natjecanjem u pamćenju znamenki broja Π

Tehnička škola Čakovec Dan broja Π obilježila natjecanjem u pamćenju znamenki broja Π

Komentari isključeni za Tehnička škola Čakovec Dan broja Π obilježila natjecanjem u pamćenju znamenki broja Π

Dan broja π obilježava se 14. ožujka, što odgovara bilježenju datuma na način dan/mjesec. Tradicionalno se obilježava jedenjem pita i recitiranjem decimala broja π. Obilježavanje jedenjem pita počelo je kad je jedan fizičar zaključio da broj π u obliku 3.14  čitan naopačke postaje riječ PIE (eng. pita). Osim što 14.ožujka  obilježavamo dan broja π, sam datum značajan je jer je 14.3.1879. godine rođen Albert Einstein, dok je 14.3.2018. godine umro Stephan Hawking. Veliki značaj obilježavanju dana broja π pridaje i NASA koja na svojim stranicama svake godine objavljuje prigodne članke poput “18 načina na koje NASA upotrebljava broj π” te izazova Pi in the Sky. Broj π se pojavljuje i u Zvjezdanim stazama kada se Spock pomoću broja π uspješno obračuna sa zlim računalom, a u svoju umjetnost su ga utkali Leonardo da Vinci i Salvador Dali.

Kada pogledamo decimale broja π, među prvih 31 decimala ne pojavljuje se nula. Zanimljivo je i da se iza pozicije 732 decimale nalazi niz od šest devetki. Kada bismo danas ispisali sve poznate decimale broja π, koje je 2005. godine odredio matematičar Yasumasa Kanada (1 241 100 000 000 decimala), na način da je jedna širine 2 mm, mogli bismo tom trakom  omotati Zemlju po ekvatoru 62 puta. Ukoliko želite srušiti trenutni svjetski rekord u recitiranju decimala broja π, trebate naučiti 100 001 znamenku jer trenutni rekord drži Japanac  Akira Haraguchi koji je uspio zapamtiti 100 000 decimala.

U natjecanju u našoj školi sudjelovali su Eva Šlezak, 1.RT, Vito Strahija, 1.ET, Martin Marčec, 3.RT, Bruno Horvat, 3.RT, Dino Lukman, 3.ST, Krunoslav Arki, 4.ET, David Bermanec, 4.ET i Kristijan Baksa, 4.ET.

Rekord je postavio Dino Lukman sa 239 decimala. Drugo mjesto osvojila je Eva Šlezak sa 159 decimala dok je treće mjesto osvojio Bruno Horvat sa 119 decimala.

Čestitamo svim natjecateljima te zahvaljujemo voditelju programa Juri Vinku.

Sljedeće godine očekujemo još veći odaziv i naravno obaranje trenutnog rekorda naše škole!

                                     Profesorice matematike TŠČ-a

 

     

 

   

  natjecatelji TŠČ-a                                                                          pobjednik Dino Lukman

 

About the author:

Back to Top