O školi

Tehnička škola Čakovec (TŠČ)


Malo je škola koje se mogu podićiti tradicijom obrazovanja i odgoja mladih u razdoblju koje prelazi 100 godina, a mi smo Škola koja je otvorila 130. stranicu svoje knjige postojanja.

slide2

Davne 1890. godine ispisane su prve stranice te knjige – u Šegrtskoj školi u Čakovcu, a  preko Zanatske, Stručno-produžne, Škole učenika u privredi (ŠUP), Centra za obrazovanje kadrova u privredi (COKUP), Tehničke, industrijske i obrtničke škole (TIOŠ) do današnje Tehničke škole Čakovec (TŠČ) kroz nju je prošlo mnoštvo generacija učenika, predavača, instruktora, odgojitelja, tehničko-pomoćnog osoblja i ravnatelja. Svi su oni ispisali svijetle stranice škole  iz koje su izašla mnoga imena poznata i priznata u svojoj struci i sredini u kojoj žive i rade. Tehničari, obrtnici i mehaničari znanja i vještine usvojene u ovoj školi ugrađuju u razvoj svog Međimurja, usavršavaju ih i nadopunjuju izvan granica svog zavičaja i svoje domovine i uvijek se s radošću vraćaju u okrilje škole koja im je pomogla da prokrče puteve za novo sutra.

Brojna priznanja i nagrade na natjecanjima i smotrama županijskog i državnog ranga u područjima stručnih i općeobrazovnih predmeta, kulture, zabave i sporta  potvrda su snage i zajedništva mladosti koja u Tehničku školu Čakovec dolazi po vrijednosti koje će joj u životu biti potrebne i svih onih koji znanjem i iskustvom tu mladost formiraju u buduće velike i uspješne ljude.

vijece-ucenika_1600455

Tehnička škola Čakovec je najveća srednja škola u Međimurskoj županiji u kojoj se u školskoj godini 2019./2020. obrazuje gotovo 820 učenika u područjima elektrotehnike, računalstva i strojarstva. U 37 razrednih odjela četverogodišnjeg i trogodišnjeg trajanja pod budnim  su okom 82 nastavnika koji im otvaraju vrata novih svjetova te 15-tak ostalog osoblja koji upravljaju i koordiniraju svakodnevnim životom škole.

Tehnička škola Čakovec među prvima u Republici Hrvatskoj od 2013. godine učenike obrazuje po novim eksperimentalnim kurikulumima u zanimanjima tehničar za računalstvo, tehničar za mehatroniku i strojarski računalni tehničar, te po eksperimentalnom programu Tehničke gimnazije.

Lab 31_3_1600

“Tehni(č)ka – izazov za budućnost” – geslo je TŠČ, geslo koje motivira  sve zaposlenike da daju znanje svojim učenicima,  a zauzvrat su nagrađeni rezultatima koje učenici TŠČ-a postižu u svom životu.   

Kvalitetni i priznati majstori – CNC operateri, automehaničari, autolimari, autoelektričari, elektromehaničari, elektroinstalateri, strojobravari, tokari i  bravari; te ambiciozni sa dovoljno stečenog znanja uspješni studenti – gimnazijalci, tehničari računalstva, mehatronike i strojarstva, te elektrotehničari  – razlozi su ulaganja napora svih naših učenika, njihovih roditelja i nastavnika.

radionica_-p1520132_1600_2

Značajna sredstva svake godine ulažemo u opremanje i osuvremenjivanje školskih prostora. Centar za nove tehnologije sa novim laboratorijem za CNC/CAD, laboratoriji računalstva i elektronike, automatike-hidraulike-pneumatike – sa najsuvremenijom opremom za nastavu iz strojarstva, računalstva i elektrotehnike, prostori su gdje se “hvata korak” sa sadašnjošću i budućnošću u tehnici.  Trud i znanje djelatnika škole, te vrijedni učenici takva ulaganja u svakom slučaju potiču i opravdavaju.

Tradicionalno odlični rezultati koje su naši učenici postigli na razredbenim ispitima u ljetnom roku na tehničke fakultete i veleučilišta, najbolja su nagrada za uložene napore i sredstva. Gotovo svi maturanti koji su imali namjeru nastavka školovanja upisali su fakultete ili visoke škole, prvenstveno fakultete koji su im bili 1. ili 2. izbor. Rezultati postignuti na ispitima državne mature svrstali su našu školu u sam vrh strukovnih škola u državi.

Osim u redovnoj nastavi, učenici sudjeluju u izbornoj nastavi te čitavoj lepezi izvannastavnih aktivnosti. U godinama u kojima djeluje Tehnička škola Čakovec postizala je zapažene rezultate na natjecanjima županijske i državne razine u području informatike, elektrotehnike i strojarstva, kao i iz matematike, fizike, stranih jezika, te na smotri LiDraNo. Gotovo svake godine članovi neke od sekcija unutar Školskog športskog društva sudjeluju na državnom natjecanju.

Uspješna apliciranja na dva EU projekta i iskustva stečena njihovom provedbom – 2010. godine IPA projekt “Implementacija novog kurikuluma za zanimanje tehničar za računalstvo prilagođenog potrebama na tržištu rada”, te 2012. godine IPA projekt „Modernizacija školskih kurikuluma u skladu s promjenjivim potrebama na tržištu rada“ – značajno su osnažili Školu i u ljudskom i u materijalnom smislu. Vrhunac svih ulaganja u najsuvremeniju opremu i uvjete rada je projekt “Regionalni centar kompetentnosti u strojarstvu – TŠČ”  sa čijim smo formiranjem započeli 2019. godine. Uvjereni smo da su pred nama novi uspješni projekti koji će doprinositi ostvarenju naše vizije “… biti korak ispred…”

Tehnička škola Čakovec je posebno zapažene rezultate postizala u unapređenju obrazovanja učenika za potrebe obrtništva zbog čega je nagrađena nagradom«Šegrt Hlapić» koje nam je dodijelilo Ministarstvo za obrt, malo i srednje poduzetništvo.

Danas uspješni majstori, nekad zapaženi polaznici obrtničkih zanimanja najbolja su potvrda uspješnog rada, partnerskog odnosa škole i poduzeća, sa učenicima i njihovim roditeljima. Na našu sreću, kao i naših učenika, možemo biti sigurni da se u Tehničkoj školi Čakovec školuju učenici za zapošljiva zanimanja što je danas velika vrijednost, a vjerujemo i ubuduće.

Ravnatelj:

Dražen Blažeka, dipl. ing.

O Školi

Malo je škola koje se mogu podičiti tradicijom obrazovanja i odgoja mladih u razdoblju koje prelazi 100 godina. Tehnička škola Čakovec otvorila je već 125. stranicu svoje knjige postojanja.

 

Facebook profil škole

Kontaktirajte nas

TEHNIČKA ŠKOLA ČAKOVEC
Športska 5
HR – 40000 Čakovec
Tel. +385 (40) 328 522
Faks: +385 (40) 328 523
Web adresa: www.tsck.hr
E-pošta: tsck@tsck.hr

Facebook profil knjižnice

Brojač posjeta

  • 597857Ukupno posjeta:
  • 171Posjeta danas:
  • 221Visitors per day:
  • 1Trenutno online:

Back to Top