Utjecaj audiovizualne tehnologije na život tinejdžera

Utjecaj audiovizualne tehnologije na život tinejdžera

Komentari isključeni za Utjecaj audiovizualne tehnologije na život tinejdžera

Audiovizualna tehnologija, prije svega, računala i mobiteli, kao i sveprisutnost interneta, obilježili su život današnjih tinejdžera. Tehnologija se razvija, s jedne strane, olakšava nam život, a s druge strane, primjećujemo negativne posljedice na međuljudske odnose, kvalitetno provođenje slobodnog vremena, učenje i izvršavanje različitih poslovnih i svakodnevnih obaveza. Mi bismo trebali upravljati tehnologijom, a ne dozvoliti da ona upravlja našim životima. Odlučili smo provjeriti koliki je utjecaj audiovizualne tehnologije na život učenika prvih i završnih razreda Tehničke škole. S obzirom na svakodnevne situacije na školskim hodnicima i u razredima gdje smo uočili da je mobitel neizostavni pratitelj gotovo svakoga učenika, u istraživanju smo polazili od pretpostavki da tehnologija (računalo, mobitel, internet) uvelike negativno utječe na važne segmente života učenika: učenje, slobodno vrijeme i druženje s obitelji i prijateljima. O toj problematici raspravljali smo na satu razrednog odjela, na stvaralačkoj radionici i proveli smo anketu među učenicima. Rasprave i radionica bile su usmjerene prema otkrivanju negativnih utjecaja tehnologije na život, zatim smo zamišljali dane bez audiovizualne tehnologije, a na kraju smo uočili i brojne pozitivne promjene koje nam je omogućila audiovizualna tehnologija. Najčešći negativni utjecaju primjećuju se u izostanku komunikacije i druženja, u narušenim međuljudskim odnosima jer često zbog tehnologije ni ne primjećujemo jedni druge. Internet je omogućio predstavljanje pod lažnim imenima, pojavu novih oblika međuvršnjačkog nasilja putem društvenih mreža te često izaziva negativne osjećaje anksioznosti, neprihvaćenosti, ljutnje. S druge strane, tehnologija je omogućila povezivanje ljudi iz različitih krajeva, kupovinu putem interneta, dostupnost informacija…

Svi se rado prisjećamo nekih zaboravljenih igri koje su, zahvaljujući nedostupnosti tehnologije, obilježile naše djetinjstvo. Kada ste posljednji put odigrali neku društvenu igru s obitelji i prijateljima, otišli pogledati kazališnu predstavu, dan proveli u šetnji šumom, na logorovanju, posjetili baku (bez mobitel u ruci), pažljivo slušali prijatelja…Rezultati ankete ipak su nas razveselili jer su pokazali da učenici prvih razreda provode do 5 sati dnevno uz mobitel, ali uglavnom ga ne koriste u školi, tijekom nastavnih sati i odmora. Znaju odrediti vrijeme za učenje i druženje s prijateljima, za sportske aktivnosti, a audiovizualna tehnologija uglavnom ih u tome ne ometa. Maturanti ipak više vremena provode uz audiovizualnu tehnologiju, osobito u školi, češće pregledavaju novosti na internetu. Svi učenici svakodnevno su uz mobitel i internet u školi, ponekad tijekom svakog odmora, a najčešće tijekom velikog odmora. Učenicima ne smeta što učenici odmore provode uz mobitel, a još uvijek kao najbolji način provođenja slobodnog vremena odabiru sportske aktivnosti i druženje s prijateljima. U druženja ponekad uključuju i računalne igrice, a da na jedan dan nigdje nema pristupa internetu, rado bi odabrali aktivnosti na koje su već gotovo zaboravili.
Možemo zaključiti da, unatoč situacijama na školskim hodnicima gdje učenike učestalo viđamo s pogledima usmjerenima u ekran mobitela, audiovizualna tehnologija nije u potpunosti zavladala životima tinejdžera. Još uvijek se cijeni druženje uživo, rad na satu i učenje kod kuće tehnologija ne ometa (!), a naravno, tehnologiju učenici koriste kako bi se zabavili, olakšali pristup informacijama, uštedjeli vrijeme i povezali se s drugim ljudima.

Audiovizualne tehnologije – foto

Prezentacija –

Tehnologija prezentacija

Sanja Novak, dipl. bibliotekar

About the author:

Back to Top